Hundhundhund..

" Modefråga.
Hunduppfostring är ofta en modefråga, speciellt vad det gäller straff. Under en tidsperiod var det populärt att ruska valpen i nackskinnet då den gjorde något fel. På 70-talet blev det mordernt att morra åt sin hund och en tid senare rekomenderades det att man skulle bita den över nosen eller i örat. Allt detta till hänvisningar till att hundmamman gör så åt sina valpar.

1998 gjordes en studie att i syfte ta reda på "normalt" mammabetende gentemot valpar. Valparna i undersökningen var upp till 10 veckor. Totalt frågades 190 uppfödare som är anslutna till SKK. Totalt 127 raser från rasgrupperna var representerade.

Resultat: 95 % av alla tikar var mycket snälla. 97,2 %ansåg att det var obefintligt eller mycket sällsynta beteende att tiken skulle ruska sin valp i nackskinnet. Stämmer det att tiken biter sina valpar i öronen? Resultatet klart och tydligt att det knappast förekommer. 98,6 % uppger att tiken aldrig bitter valpen under uppfostran.

Vi kan inte ta tikens uppfostran av sina valpar som argument för att bestraffa hundar genom att ruska dom, bita dom eller att trycka ner dom i marken. Mammor fungerar inte så. Skulle våran uppfostran utgå från hur tiken är med sina valpar, vilket inte alls är e dum idé, så skulle vi vara mjuka, vänliga och i närmaste kravlösa"


Alfasyndromet- Andreas Hallgren


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0